• DE ZEVEN LAATSTE WOORDEN VAN CHRISTUS AAN HET KRUIS

  DE ZEVEN LAATSTE WOORDEN VAN CHRISTUS AAN HET KRUISSoms heb je helemaal je hart verpand aan langzame delen. Je kunt dan intens genieten van verstilde Adagio’s of breed uitgesponnen Largo’s, vooral wanneer ook nog eens « con molto expressione » is voorgeschreven. Wat luisteraars hebben, hebben componisten ook.

  De opdracht een compositie te leveren gebaseerd op de kruiswoorden ontving Haydn uit het Spaanse Cádiz. Deze muziek moest de gelovigen aanzetten tot het overdenken van de woorden die Jezus aan het kruis gesproken zou hebben.

  Daar kon men het werk voor de eerste keer horen in de stille week van 1783. Dat Haydns compositie in goede aarde viel, wordt duidelijk uit het feit dat er ook een aantal bewerkingen uit de penneveer van de meester vloeiden. Zo bestaan er naast de orkestversie onder dezelfde titel een oratorium en een strijkkwartet.


  De kwartetversie is misschien wel het meest puur, omdat dissonanten extra schrijnend zijn en de recitativische fragmenten vervuld van leed.

  Van de edities die er bestaan voor klavier is het niet duidelijk of ze daadwerkelijk van de hand van de componist zijn, in elk geval vonden die transcripties wel onder zijn supervisie plaats. Er bestaat een brief van Haydn waarin hij ondermeer schrijft, dat hij de klaviertranscripties heeft 'nagekeken en gecorrigeerd'.

  De Zeven laatste woorden van Christus aan het kruis is als volgt opgebouwd. Na een introductie volgt een zevental in sonatevorm gegoten langzame delen die de door een voorganger uitgesproken kruiswoorden in muzikale zin verbeelden.

  Als Jezus in deel zeven uitroept dat hij dorstig is, gebruikt Haydn hoge ijle strijkers ter uitbeelding die tegelijk de associatie oproepen met een alles verzengende zon die de martelgang van de lijdende Christus onverdraaglijk maakt.

  Het werk eindigt met een terremoto dat staat voor de aardbeving die plaatsvond direct na het overlijden van Christus.

  DE ZEVEN LAATSTE WOORDEN VAN CHRISTUS AAN HET KRUIS

   

   

  Klik hier voor het artikel in het Frans

   

  ONLINE RESERVERING

  OF PER TELEFOON : 068 / 57.21.35